Lahodný hořkosladký likér inspirován recepturou hraběte Hohenlohe. Delikátně vyvážená chuť jalovce, pelyňku, zeměžluče, kmínu a dalších 38 bylin.
Koncem 19. století se kníže Filip Arnošt Hohenlohe z Schillingsfürstu přestěhoval na poděbradský zámek, který nechal opravit a spolu se svou ženou se tu rád zdržoval po celý rok. Z rodného Bavorska si kníže přivezl i recepturu jedinečného bylinného likéru obsahujícího jalovec, pelyněk, či zeměžluč. Na doporučení místního lékaře Dr. Boučka jej popíjel při každé snídaní na lačno. Na zámku se likéru říkalo Weibchen, což si český personál volně přeložil jako Samička.
Nedlouho poté se vznikly v Poděbradech lázně a město se rychle proměnilo ve vyhledávané lázeňské středisko. K oblibě hojně navštěvovaného města přispěli ochotně i místní živnostníci, kteří se rychle přizpůsobili potřebám lázeňských hostů. Jedním z nich byl i pekař a kavárník Josef Váňa, který zde otevřel útulnou kavárnu, kam lákal hosty nejen na vyhlášenou kávu a pečivo, ale i na zdravotní likér v té době už široko daleko známý jako Samička, který začal připravovat podle osvědčeného receptu získaného od zámeckého personálu.
Po znárodnění v roce 1948 se Váňově kavárně už nikdy nevrátila uvolněná atmosféra prvorepublikových poděbradských lázní a starých dobrých časů. Přesto se doposud zachovala vzpomínka v podobě původního receptu, který si kavárník Váňa ve svých začátcích opsal přímo od pamětníka knížete Hohenlohe ze zámku.
Na originální recept se podařilo navázat v roce 2017. Lázeňští hosté si tak mohou Poděbradskou Samičku znovu dopřát po více než 100 letech od jejího vzniku!