Před 20 lety byl na začátku pár desítek litrů borůvek…za 1/2 roku z nich macerací vzniklo něco fialově tekutého, poměrně silného ale výborného… dalších 10 let takto vznikal likér jen pro nás a přátele.
Chalupa na Rozcestí je legendární místo ležící na samotných hřebenech Krkonoš. Místo/bufet, kde padlo rozhodnutí zpřístupnit likér veřejnosti. Přestože poloha Bufetu je na staré pašerácké Slezské stezce, bylo potřeba legalizovat výrobu pro další prodej. V té době na našem trhu nebyl takovýto borůvkový likér, pouze zahraniční produkce, a to byla výzva.
K výrobě byl přizván Rychnovský lihovar, který má výrobní zázemí a bohaté zkušenosti s destiláty. Borůvky se macerují v jablkovici z odrůdu jablek Topaz (není je potřeba chemicky ošetřovat). Výroba je komplet ruční práce od macerace, po plnění do lahve.
Likér z hor nemůže být slaboučký, proto má skoro 30% alkoholu. Alkohol tedy obsahuje v podstatném množství. Za to neobsahuje konzervanty, barviva a podobný srágory.
Cukernatost je na spodní hranici pro likéry, cca 120 gr na 1l. To nejdůležitější jsou samozřejmě kvalitní borůvky pocházející z Krkonoš, převážně oblast Černé hory, trať je tajná, ale určitě není v zakázané zóně vstupu.
Etiketu na lahve nakreslila má kamarádka Anna Plešmídová (akademická malířka), která miluje Krkonoše a ráda zde maluje v plenéru.